Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Etetés

 

 

Madarak téli etetése 

A téli hónapokban nagyon nehezen találnak táplálékot itthon maradt tollas barátaink. A vastag hótakaró és a kemény fagyok megnehezítik az élelemhez jutást.

  Az etetést október végével kezdhetjük, különösen akkor, ha a hőmérséklet 0 C alá csökken. Az etetés legyen folyamatos, tartós mínuszok esetében ez különösen lényeges! Kis kedvenceink nagyon hamar megszokják a vendéglátást, ne okozzunk nekik csalódást!

Az ideális etető madaraink számára könnyen, a ragadozók számára nem hozzáférhető.

A jó etető fedővel ellátott, a táplálékot szárazon tartja. A vastag hóréteg a nem fedett etetőket betakarja, olyan a madarak számára, mintha nem is létezne.

Figyeljünk arra, hogy a túl alacsonyra helyezett madáretető odaszoktathatja a környék macskáit, s bár a cicusok is nagyon aranyosak, de ne énekesmadarakkal etessük őket!

 
   

Amennyiben elég kreatívak vagyunk, vagy nem akarunk a madáretetőre költeni, magunk is elkészíthetjük. Nem kell hozzá más, mint egy hagyományos műanyag, üdítő, vagy ásványvizes palack. Vágjunk rá ajtót, akasszuk ki egy ágra, s töltsük fel madáreleséggel. Az ügyesebbek ülőfát is rögzíthetnek bele.

 

 

 

A legmegfelelőbb eleség a köles, gabonafélék, tökmag, mogyoró, dióbél, napraforgómag, alma.

Kedvező, ha minél többféle eleséggel kínáljuk vendégeinket. A hálóba csomagolt magvas golyók, pogácsák nagyon jók az apró énekeseknek, ugyanis a különféle magvakat zsiradékba préselik, így energiatartalmuk sokkal magasabb, mintha madárkáink csupán magot kapnának.

   
 

Ezeket a cinkegolyókat nem minden madár tudja fogyasztani, így nem árt több fajta eleséget és több típusú etetőt alkalmazni.

 

 
   

Vastagabb faágdarabokba nagyobb átmérőjű lyukakat fúrhatunk, melyekbe faggyús-magkeveréket tömünk. Kíhűlést követően spárgával felfüggesztve, első sorban a cinkék csillapíthatják étvágyukat.

Készíthetünk madárharangot, melyhez egy virágcserép és spárga szükséges. A harang nyelvét a cinkegolyó alkotja. A virágcserép védi meg a táplálékot az elázástól.

 
 

Állatkereskedésekben lehet vásárolni – igaz kalitkamadarak számára előállított – korongokat, golyókat, s ha áldozunk ezekre kis barátainknak biztosan örömet szerzünk. Az apróbb énekesmadarak inkább a kölest és napraforgómagot kedvelik. (a fekete napraforgómag olajtartalma nagyobb, mint a csíkosé.)

 

 

 

 

Etethetünk almával is, amit nagyobb bokrok ágaira szúrhatunk, vagy almatartóba helyezünk ki madarainknak.

Almatartót is készíthetünk, spárga, grilltű és parafadugó felhasználásával.

Az almát különösen a rigók és a fakopáncsok kedvelik.

   
   

Ezt a típusú madáretetőt tapadókorongok segítségével ablaküvegre rögzíthetjük, s megfigyelhetjük az etető forgalmát.

Használjunk függönyt, vagy rolót mely megakadályozza a madárvendégek befelé látását, így nem zavarja őket a helyiségben végbemenő mozgás.

 
 

Állatkereskedésekben lehet vásárolni – igaz kalitkamadarak számára előállított – korongokat, golyókat, s ha áldozunk ezekre kis barátainknak biztosan örömet szerzünk. Az apróbb énekesmadarak inkább a kölest és napraforgómagot kedvelik. (a fekete napraforgómag olajtartalma nagyobb, mint a csíkosé.)

 

 
 

Kenyérrel, morzsával ne etessük madarainkat!
A nedves kenyér gyorsan megromlik, másrészt az erjedő kenyérdarabkák a madarakban heveny gyomor és bélgyulladást idézhetnek elő, és pusztulásukat okozzák.

Akasszunk ki szalonnát, de ne legyen sós! A só vízelvonó hatása kis kedvenceink kiszáradását és elhullását idézheti elő.

 

 

 

 

Földimogyoró fűzért is készíthetünk. Hozzávalók: - vastagabb zsineg, tetszés szerinti hosszban, - ragasztópisztoly, - héjas földimogyoró. A munkamenet egyszerű. Ragasszuk fel a földimogyorókat a madzagra. A kész művet felakaszthatjuk, vagy mindkét végénél felfüggesztve rögzíthetjük. Amennyiben a zsinegünk elég erős, arra ruhacsipesszel cinkegolyókat is tehetünk.

   
   

Ezt a koszorút földimogyoró-girlanddal tekerték be, s almákkal színesítették. Igazi dísze lehet házunknak, kertünknek, s madarainknak is tetszeni fog.

Inkább falra, kerítésre, vagy nem gyakran használt ajtóra célszerű helyezni.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.